Bakt, fersk hvitløk
Nydelig søt, mild og kremet hvitløk.
Glad i hvitløk, men ikke den sterke smaken? Hvis du baker hvitløken i ovnen, så blir den nydelig søt, mild og kremet – og den sterke smaken og lukten forsvinner. Årsaken til dette er at enzymet alliinase blir inaktivert. Allinase sørger nemlig for dannelse av den sterkt aromatiske svovelforbindelsen allicin. Men hvis du knuser et rått hvitløksfedd, så kobler du allinase til alliin som blir omdannet til allicin. Og da får du den velkjente, kraftige hvitløksaromaen. Bakt hvitløk er helt nydelig til grillmat, fisk og kjøtt.
Ingredienser til 4 porsjoner:
- 2-4 hele hvitløk
- Olivenolje
- Salt
Fremgangsmåte:
Del den ferske hvitløken i to på tvers og legg den i en ildfast form. Smør på litt olivenolje og dryss over litt salt.
Bakes i ovnen på 200°C (varmluft) i ca. 30 minutter til den er mør.
Tips: Hvis du bruker tørket hvitløk, lønner det seg å pakke den inn i aluminiumsfolie før du baker den så holder den bedre på fuktigheten.
Foto: Lise von Krogh.