SVARTKÅL

Denne italienske bladkålen er både nydelige å se på og har en herlig nøtteaktig smak.


Cavolo Nero er en bladkålvariant som flere begynner å få øynene opp for. Cavolo Nero, som også kalles sortkål, svartkål eller palmekål på norsk, er imponerende med sine lange, mørke og rynkete blader. Den har en herlig nøtteaktig smak. Generasjoner av italienerne har satt pris på cavolo nero som en allsidig, velsmakende grønnsak. Ingen Minestronesuppe uten cavolo nero!

Svartkål har en mørk grønn farge, nesten blågrønn. Velg svartkål som har faste og friske blader. Er den slapp er den over sitt beste og kan bli for bitter i smak. Stilken skal være hvit eller lysegrønn ikke brunaktig. Svartkål oppbevares best i papirpose i kjøleskapet maksimalt 3 – 4 dager. Bruk svartkålen mens den er fersk. Blir den liggende for lenge blir den lett for bitter.

Cavolo Nero er en næringsrik grønnsak, rik på fiber, vitamin A, E og C. Kale er også en kilde til vitamin B6, B-vitaminet folat, kalsium og kalium.

Slik bruker du cavolo nero

Cavolo Nero tåler varmebehandling ganske godt, men stek den varsom slik at den beholder den dype fargen sin! Bladene er litt mer møre enn vanlig grønnkål. Bruk den snittet, rå eller brassert, som en tillegsrett til kjøtt, fisk eller i pasta.

  • Cavolo Nero kan du bruke i wok og steke den på pannen. Velg en god matlagingsolje. Surr litt hvitløk i oljen først, før du har i strimlet grønnkål. Stek den raskt og krydre med salt og pepper. Du kan også ha på litt sitron, parmesan og pinjekjerer for variasjonens skyld.
  • Cavolo Nero kan også kokes eller dampes og er veldig god i supper, særlig i minestronesuppe.
  • Hakket cavolo nero er dessuten veldig godt i risotto, pilaf og paella.