Selleri

Stangselleri eller stilkselleri er en toårig urt. Den kommer fra Asia, men var kjent i Europa allerede under Romerrikets stormaktstid.

Stilksellerien er i nær slekt med sellerirot, men stilksellerien danner ikke noen knoll. Det er bare den nederste delen av de lange, saftige og sprø stilkene som er handelsvare. Fargen kan variere fra lys gul til mørk grønn. Selleri har en kraftig lukt (det latinske artsnavnet graveolens betyr ”sterkt luktende”) og en mild karakteristisk smak.

Stilkselleri brukes rå til jucing, som tilbehør til ost, og som snacks alene eller sammen med dip. Den brukes i salater, bl.a. waldorfsalat, hvor den er en viktig ingrediens. Den kan også kokes, smørdampes eller stekes og brukes som tilbehør til kjøtt. Stilkselleri egner seg godt til å bruke i wok.

Stilkselleri har lavt energi – og fettinnhold og høyt innhold av kostfiber. Kostfiber er gunstig for fordøyelsen. Stilkselleri er også en kilde til folat, vitamin C og kalium. Folat bidrar til å redusere tretthet og utmattelse. Vitamin C styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Kalium bidrar til å opprettholde normalt blodtrykk.

Oppbevares kjørlig 0 – 2°C.

sellei i drivhuset