PURRE

På Vang Gård produserer vi minipurre og vanlig stor purre. Minipurren er allerede klar i mai, mens den vanlige purren høstes ut på sommeren.

Purre, også kalt purreløk, hører til løkfamilien men er nokså forskjellig fra kepaløken når det gjelder vekstforhold. Den krever lang vekstsesong, og det er nødvendig med forkultur. Det vil si at planter må ales opp i veksthus før de plantes ut på jordet. Purre har mye kraftigere rotsystem enn kepaløken. Den kan gjerne dyrkes på noe tyngre jord, mold- og leirholdig jord, men den krever også næringsrik jord i god hevd. Purre tåler nokså mye frost og kan høstes seint på høsten. Den kan også overvintre under et stabilt snødekke hvis vinterklimaet ikke er for kaldt.

Purreplanten stammer fra Middelhavslandene og har blitt dyrket så langt tilbake som oldtiden. Purre er svært smaksrik og benyttes i mange retter.

Det sies at purren er en av kjøkkenets «Top Four». Skal du tippe og ramser opp at de fire store såklart er purre, løk, sellerirot og gulrot, da kan det godt hende du er profesjonell kokk, kanskje soussjef, som vet at alle gode krafter og sauser er basert på en blanding som kalles «mirepoix», nettopp av disse deilige grønnsakene. Sammen utgjør smakene en krydret sødme. Purren befinner seg et sted mellom grønnsak og krydder. I tillegg til å stå trygt på «Top Four», er den også en selvfølgelig deltager i en såkalt «boquet garni», suppekvasten der f.eks timian, persillelstilker og laurbær pakkes i et beskyttende og smaksgivende purreblad.

Prøv en av våre gode oppskrifter med purre!

Den kan kanskje virke dvaskt og kjedelig, men med purre kan du piske en død hest til nytt liv!

Vang Gård er en av de største produsentene av purreløk i Norge. Forholdene i Totenvika, med stor tilgang på vann fra Mjøsa gir optimale forhold for grønnsaksproduksjon.

På Vang dyrker vi mange forskjellige sorter purre; Duraton, Roxton, Krypton, Belton, Lexton. Noen sorter har raskere vekst tid og blir tidligere modne på sommeren. De første purrene høster normalt i begynnelsen av juli. Vi dyrker også sorter som egner seg for lagring utover høsten slik at vi kan tilby purre helt til i slutten av januar.

Vi tilbyr purre singel pakket i kasser samt minipurre i bunt. Minipurren har smalere skaft og vi mener den har en annen smak som egner seg godt i grønnsakksretter hvor man bruker purre som en grønnsak og ikke bare som en krydderurt.