KÅL

På Vang Gård produserer vi en rekke forskjellige kålsorter, fra kjente og kjære til nye og spennende kålsorter.

I tillegg til agentur på rosettkål (flower sprout) produserer vi grønnkål, cavolo nero (svartkål), red curly kale (rød grønnkål), rød spisskål, sommerkål, nykål, og hodekål samt knutekål.

Kål er for supermat å regne – ekstremt sunn og anvendelig mat. Den gjør seg i en rekke retter, både norske og mer eksotiske. I Norge har hodekålen – hvit og rød – vært en sentral del av kostholdet siden 1600-tallet. Den hardføre grønnsaken lot seg dyrke med godt resultat i vårt kjølige klima. Vi spiser i Norge ca. 2,5 kilo kål per person årlig.

«Når det gjelder sunnhet og helse, så kan man ikke forandre alt. Men man kan ta skritt i riktig retning, for eksempel gjøre hverdagsmaten litt sunnere. Og en av de matproduktene vi opplagt bør spise mer av, er kål. Kål er svært sunt og kål er smakfullt. Dessuten er kål billig. Kan man få noe bedre?» sier forskningsdirektør Einar Risvik i Nofima Mat.

Risvik har de siste årene vært en av de fremste ekspertene og eksponentene for viktigheten av å trekke frem gamle mattradisjoner og matvarer i det moderne kostholdet. Han har snakket varmt om tradisjonelle rotgrønnsaker og poteter, og nå slår han et slag for kålen.

Vi vet at kål tilfredsstiller sunnhetskravene på veldig mange områder. Kål inneholder fiber, vitaminer og mineraler. Samtidig har kål lav energitetthet: Mye volum, som magen må bearbeide, og lite energi.

«Det er viktig at vi får kål inn i kostholdet vårt i økende grad. Alle forsøkene vi i Nofima Mat har gjort på kål viser at helsegevinsten er ganske betydelig. At kål i tillegg er billig, blir en ekstra gevinst» sier Risvik.

Det har vært dyrket kål på gården siden 1930-tallet.

Prøv en av våre gode oppskrifter med kål!