HVITLØK

Fersk hvitløk fra vang gård har en frisk og fruktig aroma. Den er ikke tørket og derfor er all den gode smaken bevart.

Vang Gård produserer fersk hvitløk med grønt gress. Et unikt produkt med stort potensiale som en spesialitet i sesong. Vi er Norges største hvitløksprodusent i 2018.

Hvitløken plantes i oktober og ligger i «vinterdvale» over vinteren før den spirer og gror på våren og er klar til høsting som en av våre tidligste grønnsaker. Jorden langs Mjøsas bredder er næringsrik, og i Totenvika der Vang Gård ligger, er jorden spesielt godt egnet. Dette sammen med et godt klima er gode forutsetninger for smakfulle og næringsrike produkter. Hvitløken krever mye vann når den vokser og vannes jevnt og trutt med friskt mjøsvatn. Det gir en stor knoll med saftige fedd.

Næringsrik hvitløk

Hvitløken har et høyere næringsinnhold enn vanlig kepaløk. Hvitløk er rik på vitamin C og B6, mangan og kobber samt en kilde til kalsium, fosfor, selen og tiamin*.

Vi anbefales å spise minst 5 porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag. I tillegg anbefales vi å variere hvilke grønnsaker, frukt og bær vi spiser og at vi spiser ulike farger. Hvitløk kan være en naturlig del av et sunt, balansert og variert kosthold og en aktiv livsstil.

Lett å bruke

Hvitløk er kan wokes, bakes, brukes i dressing, salsa og pesto. For ikke å glemme supper, sauser og gryter.

  • Bak hvitløk i ovnen. Del den i to på tvers, smør på olivenolje og dryss over litt salt. Bakes i ovnen på 200°C (varmluft) i ca. 30 min. til den er mør.
  • Ha mykt stekt hvitløk i pastasausen.
  • Mos hvitløk og bland den i majones. Vipps så har du en deilig aïoli som du kan servere til salat og brød.
  • Litt knust hvitløk i potetmosen gir den en ekstra god smak.
  • Bak den i folie på grillen.

Foto: Lise von Krogh.

*USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Release 28. Version: April 2018.